Fijne motoriek trainen na een CVA

Dit is betekenisvol handelen, dit is ergotherapie!

Fijne motoriek trainen na een CVA. Het vraagt veel discipline van de cliënt.
Een van de redenen dat we vaak aan huis komen is omdat we hier zien wat iemand bezig houdt en in de eigen omgeving kan oefenen, we stappen letterlijk de leefwereld van onze cliënt binnen. Het geeft zó veel informatie.

Ik kwam binnen met de hulpvraag om de fijne motoriek te trainen. Al gaande het gesprek kwam ik erachter dat zijn hobby vissen is geweest: ‘maar dat kan ook al niet meer.’ Nou, dat wil ik wel eens zien!

Op deze foto is mijn cliënt aan het oefenen om de haakjes en dobbers weer aan zijn vislijn te maken. En gelukkig, het valt niet tegen! Belangrijk voor hem, het geeft weer perspectief, dit kan ik dus wél!
Tegelijkertijd zijn er nog zo veel meer vragen:

‘Waarom is dit eigenlijk zo belangrijk voor je?’
‘Wat moet je kunnen om weer te gaan vissen?’
‘Welke spullen heb je nodig?’
‘Laat eens zien hoe je dat allemaal tilt.’
‘Hoe ga je daar heen?’

Allemaal vragen waar we samen mee verder gaan om het vissen weer tot een succes te maken én de fijne motoriek te trainen!

En ik? Ik heb ook weer wat geleerd. Loodjes, dobbers, haakjes en dan:

Beet!