Wat doen we?

073 ergotherapie is er voor jongeren, volwassenen, ouderen en mantelzorgers. We kunnen jou helpen als je problemen of beperkingen ervaart bij allerlei dagelijkse activiteiten. Denk aan het moeilijk kunnen omdraaien in bed of jezelf aankleden. Of aan problemen bij het zitten achter een bureau, boodschappen doen of lang staan. Daarnaast kunnen we je ook helpen bij geheugenklachten, bijvoorbeeld als gevolg van niet-aangeboren hersenletsel.

Ons doel is dat jij in je dagelijkse leven zo min mogelijk wordt belemmerd door je klachten en weer zoveel mogelijk dingen zelfstandig kunt doen. We leren je bijvoorbeeld bepaalde activiteiten op een andere manier uit te voeren. Ook kunnen we je oefeningen geven om bepaalde handelingen opnieuw te leren uitvoeren. Daarnaast helpen we je om activiteiten makkelijker te maken met een hulpmiddel. Of denken met je mee over aanpassingen in je woning. We begeleiden ook mantelzorgers. Bijvoorbeeld met tips om voor een dementerende partner te zorgen of om een partner uit bed te helpen zonder zelf rugklachten te ontwikkelen.

Behandeling

Als je voor je eerste afspraak bij ons komt, brengen we in kaart in hoeverre jouw leven wordt belemmerd door je klachten. Waar heb je last van, hoe vaak heb je daar last van en in welke situaties? Vervolgens maken we een behandelplan. Hoe je behandeling eruitziet, is op voorhand moeilijk te zeggen. Ieder mens en iedere klacht is immers anders. Wij vinden maatwerk dan ook heel belangrijk. Met sommige mensen spreken we iedere week een uur af; met anderen twee keer per week of juist twee keer per maand. Hoeveel behandelingen je nodig hebt, hangt af van de ernst van je klachten en de mogelijkheden om die te verminderen.

Bij een aantal klachten kunnen hulpmiddelen een uitkomst zijn. Of kunnen klachten een stuk draaglijker worden door aanpassingen in je woning. Ook in dat soort situaties kunnen wij je helpen. We zijn op de hoogte van de nieuwste middelen. En weten bij welke instanties je moet zijn voor de juiste ondersteuning. We kunnen je bijvoorbeeld helpen bij een aanvraag voor een rolstoel of traplift. Maak dus gerust gebruik van onze expertise.

Specialisaties

De ergotherapeuten van 073 ergotherapie kunnen je helpen bij allerlei klachten en zijn onder andere gespecialiseerd in zitproblematiek, klachten als gevolg van dementie en Parkinson, niet-aangeboren hersenletsel (NAH), oncologie, COVID-19 en prikkelwerking.
Lees meer over onze specialisaties.

Thuis of in de praktijk

De behandeling kan in een van onze praktijkruimtes plaatsvinden, maar we vinden het ook belangrijk om bij mensen thuis te komen. In je eigen huis heb je namelijk het vaakst last van je klachten. Door jou in je eigen omgeving te zien, kunnen we je zo goed mogelijk helpen. Als we je behandelplan maken, spreken we met je af of je naar een van onze locaties komt, of dat de behandeling bij jou thuis plaatsvindt.
Lees meer over wat ergotherapie voor jou kan betekenen.