Wat is ergotherapie?

Voor de meeste mensen is het vanzelfsprekend om allerlei dagelijkse handelingen zelfstandig en pijnloos te kunnen uitvoeren. Zoals aankleden, douchen en je omdraaien in bed. Of in de tuin werken, lang staan, of fietsen zonder de angst om te vallen. Maar helaas geldt dat niet voor iedereen. Soms kan een ziekte of ongeval ervoor zorgen dat dit soort handelingen helemaal niet vanzelfsprekend is. Bijvoorbeeld doordat je al je hele leven rugklachten hebt. Doordat je een auto- of fiets-ongeluk hebt gehad. Doordat je al maanden kampt met vermoeidheidsklachten door corona. Of omdat je fijne motoriek is aangetast door een ziekte.

Kijken naar wat je wél kan

Ergotherapie kan ervoor zorgen dat je zo min mogelijk wordt belemmerd door je klachten. Uitgangspunt is dat je bepaalde activiteiten weer zoveel mogelijk zelfstandig kunt doen. Een ergotherapeut kijkt wat iemand nog wél kan en stelt een goede kwaliteit van leven voorop. Zodat jij niet van anderen afhankelijk bent bij huishoudelijke taken. Of gewoon weer eens naar een feestje kan.

Wat doet een ergotherapeut?

Ergotherapeuten kunnen je op verschillende manieren helpen:

  • Leren om activiteiten op een andere manier uit te voeren
    Als je problemen hebt met je fijne motoriek, kan het al lastig zijn om een pen of vork vast te houden. En als je nek- of rugklachten hebt, vermijd je het liefst bureauwerk of zware lichamelijke activiteiten. Een ergotherapeut kan je leren bepaalde handelingen op een andere manier uit te voeren, zodat je er minder last van hebt. Dat vereist veel oefenen en een ergotherapeut helpt je daar graag bij.

 

  • Opnieuw leren uitvoeren van activiteiten
    Door een ongeval of ziekte kan het gebeuren dat je bepaalde activiteiten ineens niet meer kunt, zoals jezelf omdraaien in bed of het zetten van een kopje koffie. Een ergotherapeut kan jou helpen dit soort activiteiten opnieuw te leren.

 

  • Een activiteit aanpassen via hulpmiddelen of aanpassingen aan de omgeving
    Er bestaan heel wat hulpmiddelen voor allerlei dagelijkse handelingen. Je kent misschien wel de aangepaste kousenaantrekker, die uitkomst biedt voor mensen die geen kracht meer hebben in hun handen en toch zelf hun steunkousen willen aantrekken. Of de rollator en scootmobiel, voor mensen die minder mobiel zijn. Er zijn nog veel meer hulpmiddelen die je kunnen helpen dagelijkse activiteiten te verlichten. De ergotherapeuten van 073 ergotherapie weten er alles van en kunnen jou ermee helpen. Ook denken ze graag met je mee over het aanpassen van je (thuis)omgeving.

 

Bekijk voorbeelden van wat ergotherapeuten doen